Generande hårväxt angår väldigt många av oss, både kvinnor och män, i olika hög utsträckning.
Jag har länge letat efter den ultimata hårborttagningsmetoden, och testat många av de olika produkter som finns på marknaden. Här delar jag med mig av de olika alternativ som jag har hittat.

torsdag 20 januari 2011

P-piller

Om en kvinna lider av ökad behåring, hirsutism, till följd av förhöjda värden manligt könshormon, kan ett alternativ vara att äta östrogenbaserade p-piller. Detta är givetvis bara ett alternativ för dem som inte planerar att bli gravida för tillfället. Det finns två p-piller som brukar skrivas ut för kvinnor med generande hårväxt, Yasmin och Diane, där Diane är effektivast mot hirsutism.

Yasmin är ett  p-piller som framför allt fungerar bra mot hudproblem och acne, men som inte är lika effektivt mot oönskad hårväxt.
Diane är en acnemedicin som innehåller starkare antiandrogener och östrogen, och räknas egentligen inte som ett p-piller även om effekten blir densamma.
Diane får bara skrivas ut av läkare, till kvinnor med hormonrelaterad acne och/eller hirsutism.

Det finns flera vanliga biverkningar av både Diane och Yasmin, ett exempel är ökad risk för blodpropp. Innan man bestämmer sig för någon behandling bör man väga fördelar mot nackdelar noga tillsammans med en läkare.

Läs mer om hirutism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar