Generande hårväxt angår väldigt många av oss, både kvinnor och män, i olika hög utsträckning.
Jag har länge letat efter den ultimata hårborttagningsmetoden, och testat många av de olika produkter som finns på marknaden. Här delar jag med mig av de olika alternativ som jag har hittat.

Hirsutism

Hirsutism (lat. lurvig, luden) är en benämning på behåring av manlig typ hos kvinnor. Hirsutism kan variera i grad, men typiskt är förekomsten av terminalhår, dvs. grövre hår, som växer på ställen som ansikte, bröst, mage, rygg och så vidare. Den här typen av håväxt stimuleras av manliga könshormoner, androgener. Det kan även finnas bakomliggande sjukdomar där hirsutism är ett symptom, så det är viktigt att man utreder anledningen till sin hirsutism hos en läkare. Det är till exempel vanligt hos personer med PCOS.

Om man har hirsutism så finns det lite olika alternativ till behandling, ofta får man använda sig av en kombination av dessa. Om man är överviktig kan man ofta bli hjälpt av att gå ner till normalvikt, och är man rökare blir det ofta bättre om man slutar att röka.

Om man inte har något emot hormonpreparat så finns det östrogendominerade
p-piller som till exepel Diane, eller antiandrogen medicinering som till exempel Androcur. Vill man testa en mildare variant så finns det mycket som talar för att myntate kan vara till viss hjälp. Det finns även en kräm speciellt utvecklad för kraftigt ansiktshår hos kvinnor, Vaniqa, men som än så länge är svåråtkomlig i Sverige.

Det som är gemensamt för dessa metoder är att det kan ta väldigt lång tid innan man ser något märkbart resultat, och hårväxten kommer ofta tillbaka om man slutar med behandlingen.

Många kombinerar medicinering med någon annan hårborttagningsmetod, som till exempel laser eller elektrolys. Vissa landsting kan ge bidrag för borttagning av svår hårväxt i ansiktet hos kvinnor.